Jdi na obsah Jdi na menu
 


Už jste ochutnali meruňkové čatný (chutney)?

17. 7. 2018

Chuť Indie s domácím ovocem

Čatný (z anglického chutney) má svůj původ v indické kuchyni. Jedná se o hustou barevnou omáčku, která má dochutit základní pokrm – obvykle stačí dvě lžičky, protože je chuťově hodně výrazné. Čatný působí jako stimulace trávení, povzbuzuje chuť k jídlu.

Původní čatný se připravovalo z ovoce, cibule a rozinek, tyto ingredience se vařily s octem, kořením a hnědým cukrem. V době, kdy Indie byla britskou kolonií, se tento recept rozšířil i do dalších zemí.

Postupně se ale měnil a upravoval, v současnosti existují stovky různých receptů. Například pro zmíněnou Británii je nejtypičtější čatný z manga. Běžně už se dá koupit i u nás, a to v různých odstínech chuti. Je dobré vyzkoušet, zda vám víc chutná pikantní, ostré, či sladší.  

Seznam ingrediencí pro přípravu meruňkového čatný 

  • 1 kg pokrájených meruněk

  • 1 velká cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 100 ml jablečného octa

  • 100 ml balzamikového octa

  • 150 g cukru krupice

  • 1 lžička zázvoru

  • 1 lžička kari

  • 2 lžíce oleje

  • 1 lžička soli

Nejdříve si oloupejte cibuli a stroužky česneku. Rozkrájejte je nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji – cibule zezlátne za delší dobu, takže začněte s ní, a teprve za nějakou dobu přidejte i česnek.

Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Do hrnce vsypte na kousky pokrájené meruňky a po chvíli i ostatní ingredience. Směs míchejte tak dlouho, dokud se meruňky nerozvaří. Hotové čatný nalijte do sterilizovaných skleniček. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
 

Tip redakce:

Nebojte se s receptem pracovat a před naléváním do lahví čatný ochutnejte. Bude-li se vám zdát příliš kyselé, přidejte do něho cukr podle své chuti.Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/merunkove-catny-a-merunky-ve-sladkokyselem-nalevu